راهنمای کامل اخذ ویزای شینگن
به گزارش فارس کلوب، مهم ترین مسئله ای که برای بسیاری از مسافران جهت سفر به اروپا وجود دارد، دریافت ویزای شینگن تضمینی است. ابتدا با نوع این ویزا آشنا شوید، سپس صفر تا صدِ دریافت ویزای شینگن را باهم مرور خواهیم کرد.
ویزای شینگن (Schengen Visa) به شما اجازه عبور و مرور آزادانه و بدون نیاز به ارائه مدارک هویتی در مرزهای 26 کشور عضو این پیمان در قاره اروپا را می دهد. ویزای شینگن چند نوع است و با توجه به شرایط هر فرد، از سوی افسر ویزای سفارتخانه صادر می شود.
ویزای شینگن یا شنگن یک مجوز رسمی و اجباری برای شهروندان غیراروپایی است که قصد سفر به کشورهای حوزه شینگن را دارند. صدور این ویزا به مسافران این امکان را می دهد تا بدون نیاز به بررسی مدارک هویتی در مرز، از مرزهای جغرافیایی کشورهای عضو شینگن عبور کنند.
رایج ترین نوع ویزای شینگن به مسافران امکان سفر و اقامت برای مدت حدبیشتر 90 روز در یک دوره 6 ماهه از تاریخ ورود به حوزه شینگن را می دهد.
توجه: اگر در زمان ورود به حوزه شینگن، مدارک موردنیاز خود برای درخواست ویزای شینگن را ارائه ندهید، مأموران مرزی می توانند مانع ورود شما به کشورهای این حوزه شوند. درنتیجه، اکیداً توصیه می شود که به هنگام سفر حتماً مدارک خود در ارتباط با ویزای شینگن را به همراه داشته باشید.
این مقاله به سؤالات فراوانی پیرامون ویزای شینگن پرداخته و به هرکدام از آن ها با جزئیات پاسخ می دهد:
- حوزه شینگن کجاست؟
- کدام کشورهای اروپایی عضو حوزه شینگن نیستند؟
- آیا شهروندان ایرانی نیازمند دریافت ویزای شینگن هستند؟
- ویزای شینگن چند نوع است و هرکدام چه ویژگی هایی دارد؟
- مسافران با ذکر چه دلایلی می توانند ویزای کوتاه مدت شینگن بگیرند؟
- برای دریافت ویزای شینگن باید به کجا مراجعه کرد؟
- مدارک موردنیاز برای ویزای شینگن چیست؟
- هزینه ویزای شینگن چقدر است؟
- چه زمانی باید برای ویزای شینگن اقدام کرد؟
- بیمه شینگن چیست؟
- آیا تضمینی برای دریافت ویزای شینگن وجود دارد؟
حوزه شینگن کجاست؟
حوزه شینگن یا کشورهای عضو شینگن، گروهی متشکل از 26 کشور اروپایی است که اقدام به برداشتن مرزهای عبور و مروری بین یکدیگر کرده اند. این کشورها شامل فرانسه، آلمان، ایتالیا، اسپانیا، هلند، لهستان، کشورهای منطقه اسکاندیناوی می شوند، اما بریتانیا و ایرلند را در برنمی گیرند.
بیشتر کشورهای اتحادیه اروپا امضاکننده پیمان شینگن هستند؛ اگرچه برخی از کشورهای غیرشینگن نظیر بلغارستان و رومانی این پیمان را امضا کرده اند، اما هنوز عضو فعال نیستند و صرفاً خود را ملزم به عضویت در آینده کرده اند. سوئیس، ایسلند و نروژ عضو اتحادیه اروپا نیستند، اما در حوزه شینگن قرار دارند.
فهرست کامل 26 کشور عضو شینگن به ترتیب زیر است:
- اتریش
- استونی
- یونان
- لاتویا
- مالت
- پرتغال
- سوئد
- بلژیک
- فنلاند
- مجارستان
- لیختن اشتاین
- هلند
- اسلواکی
- سوئیس
- جمهوری چک
- فرانسه
- ایسلند
- لیتوانی
- نروژ
- اسلوونی
- دانمارک
- آلمان
- ایتالیا
- لوکزامبورگ
- لهستان
- اسپانیا
کدام کشورهای اروپایی عضو حوزه شینگن نیستند؟
اگرچه 26 کشور در حوزه شینگن قرار دارند، اما همه کشورهای اروپا در این منطقه نیستند و مرزهای خود را برنداشته اند. کشورهایی که عضو شینگن نیستند:
- آلبانی
- ارمنستان
- آذربایجان
- بلاروس
- بوسنی و هرزگوین
- بلغارستان
- کرواسی
- قبرس
- ایرلند
- مقدونیه
- مولداوی
- مونته نگرو
- صربستان
- اوکراین
- بریتانیا
- رومانی
دولت شهرهای آندورا، موناکو و واتیکان نیز عضو پیمان شینگن نیستند، اما به عنوان اعضای غیررسمی این حوزه شناخته می شوند، زیرا در مرزهای خود کنترلی بر رفت وآمد شهروندان اروپایی ندارند.
رومانی، بلغارستان، کرواسی و قبرس نیز خارج از حوزه شینگن هستند، اما خود را به عنوان اعضای اتحادیه اروپا، ملزم به عضویت در آینده کرده اند.
آیا شهروندان ایرانی نیازمند دریافت ویزای شینگن هستند؟
بیشتر شهروندان غیراروپایی نیازمند ویزای شینگن برای ورود به یکی از کشورهای عضو پیمان شینگن هستند. برخی از کشورها با اتحادیه اروپا پیمان لغو ویزا امضا کرده اند، اما ایرانیان با پاسپورت ایرانی نیازمند دریافت ویزای معتبر شینگن هستند.
ویزای شینگن چند نوع است و هرکدام چه ویژگی هایی دارد؟
ویزای شینگن 4 نوع است و مسافران و متقاضیان می توانند با توجه به شرایط و خواسته های خود، برای دریافت آن اقدام کنند.
ویزای شینگن نوع A - ویزای ترانزیت فرودگاهی
ویزای شینگن نوع A از نوع ترانزیت فرودگاهی، به شهروندان کشورهای غیرعضو شینگن اجازه عبور یا توقف در فرودگاه های کشورهای حوزه شینگن را می دهد.
برای مثال، اگر قصد سفر به آمریکا را دارید و پرواز شما در یکی از فرودگاه های حوزه شینگن توقف می کند، باید ویزای ترانزیت فرودگاهی شینگن تهیه کنید. دارندگان ویزای شینگن نوع A مجاز به ورود به کشورهای حوزه شینگن نیستند و تنها می توانند در فرودگاه های این کشورها توقف کنند.
ویزای شینگن نوع B
ویزای شینگن نوع B یک ویزای بسیار کوتاه مدت با شرایط ویزای ترانزیت است که به مسافران اجازه می دهد از فرودگاه خارج شده و برای مدت کمتر از 5 روز بین کشورهای حوزه شینگن جابجا شوند.
ویزای شینگن نوع C
ویزای اقامت کوتاه مدت شینگن، پرتقاضاترین نوع از این ویزا است. ویزای نوع C از سوی مراکز خدمات ویزا (سفارت ها، کنسولگری ها و کارگزاری های رسمی سفارتخانه هر کشور عضو شینگن) صادر می شود. دارندگان ویزای نوع C مجاز به سفر و اقامت در منطقه شینگن برای مدت کمتر از 90 روز در یک بازه زمانی 180 روزه هستند.
با توجه به هدف سفر شما، ویزای کوتاه مدت نوع C می تواند از نوع ویزای یک بار ورود، دو بار ورود و چند بار ورود باشد.
- ویزای یک بار ورود: دارندگان ویزای یک بار ورود تنها مجازند تا یک بار وارد منطقه شینگن شوند و حتی در صورت خروج از این منطقه و داشتن اعتبار ویزا، دیگر قادر نیستند تا دوباره وارد حوزه شینگن شوند.
- ویزای دو بار ورود: دارندگان این نوع ویزا می توانند در مدت اعتبار ویزای شینگن خود، تنها یک بار از حوزه شینگن خارج شده و دوباره به داخل آن بازگردند.
- ویزای چند بار ورود: در این نوع ویزا، تنها محدودیت موجود، اعتبار ویزای شینگن شماست. دارندگان این ویزا می توانند به طور نامحدود از حوزه شینگن خارج شده و مجدداً وارد آن شوند.
ویزای نوع D
ویزای نوع D شینگن درواقع یک ویزای ملی است و بلندمدت است. هر فردی که قصد تحصیل، کار یا زندگی در حوزه شینگن برای مدت بیش از 90 روز را داشته باشد، باید ویزای شینگن نوع D تهیه کند.
مسافران با ذکر چه دلایلی می توانند ویزای کوتاه مدت شینگن بگیرند؟
اگر قصد شما دیدار از یک یا چند کشور اروپایی در حوزه شینگن به دلایل زیر است، باید برای دریافت ویزای شینگن اقدام کنید:
- مقاصد گردشگری و تفریحی
- مقاصد تجاری
- دیدار با دوستان یا خانواده
- حضور در رویدادهای فرهنگی و ورزشی
- ترانزیت فرودگاهی و دریانوردی
- دیدارهای رسمی
- مقاصد درمانی و پزشکی
- تحصیل در کوتاه مدت
- مقاصد تحقیقاتی
با توجه به دلایل شما برای سفر به کشورهای حوزه شینگن و دفعات سفرهای شما، افسر امور ویزا تصمیم می گیرد تا ویزای یک بار ورود، دو بار ورود یا چند بار ورود با اعتبار 90 روزه برای شما صادر کند.
بااین حال، اگر شما دائماً در سفر هستید، احتمالاً باید برای دریافت ویزای چند بار ورود با اعتبار 5 ساله اقدام کنید. به طورکلی، شما در هر بار دریافت ویزای شینگن، می توانید برای مدت 90 روز در یک بازه زمانی 180 روزه وارد حوزه شینگن شوید.
برای دریافت ویزای شینگن باید به کجا مراجعه کرد؟
برای دریافت ویزای شینگن باید به کنندگی های رسمی و سفارتخانه های کشورهای عضو این پیمان مراجعه کرد. گاهی اوقات سفارتخانه ها مراحل صدور ویزای خود را به کارگزاری های رسمی واگذار می کنند، درنتیجه متقاضیان باید درخواست خود را برای کارگزاری های سفارتخانه ها در امور ویزا ارسال کنند.
توجه: شما برای دریافت ویزای شینگن، باید به سفارتخانه کشوری مراجعه کنید که قصد دارید بیشتر زمان خود را در آن کشور سپری کنید. یا اگر قصد دارید برای یک مدت زمان مشابه در دو کشور حوزه شینگن اقامت کنید، به سفارتخانه کشوری بروید که اول قصد ورود به آن را دارید. اگر برنامه سفر شما آن چنان دقیق نیست، کشورهایی چون لیتوانی و استونی، به خاطر حجم کمتر درخواست ها، سریع تر به متقاضیان برای دریافت ویزای شینگن پاسخ می دهند. البته این قانون همیشه صدق نمی کند.
مدارک موردنیاز برای ویزای شینگن چیست؟
اگر ندانید که برای دریافت ویزای شینگن باید چه کار کرد، این فرآیند می تواند گیج کننده و پراسترس باشد؛ بنابراین توصیه می کنیم تا قبل از اقدام برای درخواست ویزای شینگن، حتماً به فکر تهیه مدارک زیر باشید:
- تکمیل فرم ویزا و امضای آن (این مورد در سفارتخانه به شما داده می شود.)
- تهیه دو عکس رسمی و جدید
- اصل پاسپورت به همراه کپی آن (پاسپورت شما باید حداقل تا سه ماه پس از تاریخ انقضای ویزای درخواستی شینگن اعتبار داشته باشد.)
- داشتن دلایل محکم برای درخواست ویزای شینگن
- ارائه بلیط معتبر برگشت
- ارائه مدارک مربوط به رزرو هتل
- گواهی تمکن مالی به زبان انگلیسی
- ارائه مدارک شغلی به زبان انگلیسی
- بیمه اجباری سفر
شما با تهیه این مدارک، می توانید به بخش امور کنسولی سفارتخانه مراجعه کنید و درخواست ویزای شینگن دهید.
مبلغ ویزای شینگن چقدر است؟
مبلغ ویزای شینگن بستگی به نوع سفر شما دارد و متغیر است. باید به این نکته نیز توجه داشت که مبلغ ویزای شینگن نوع C و D از سوم فوریه 2020 افزایش یافته است.
- مبلغ ویزای شینگن نوع A و B برای بزرگ سالان: 60 یورو
- مبلغ ویزای شینگن نوع C و D برای بزرگ سالان: 80 یورو
- مبلغ ویزای شینگن نوع C و D برای بچه ها 6 تا 12 سال: 40 یورو
- مبلغ ویزای شینگن برای بچه ها زیر 6 سال: رایگان
توجه: در صورت رد درخواست شما برای ویزای شینگن، مبلغ دریافتی از شما در سفارت یا کارگزاری های رسمی امور ویزا، عودت داده نمی شود.
چه زمانی باید برای ویزای شینگن اقدام کرد؟
شما می توانید از 3 تا 6 ماه قبل از تاریخ سفر خود یا حدبیشتر 15 روز قبل از تاریخ عزیمت، برای دریافت ویزای شینگن اقدام کنید. هرچند بهتر است این کار را به روزهای آخر سفر خود موکول نکنید.
بیمه شینگن چیست؟
وقتی که برای دریافت ویزای شینگن اقدام می کنید، باید خود را بیمه درمانی و بیمه سفر کنید. این بیمه شما را در تمام کشورهای حوزه شینگن (حتی کشورهایی که قصد دیدار از آن ها را ندارید) پوشش می دهد و هزینه تمامی حوادث، بیماری ها و خدمات درمانی اورژانسی و حتی انتقال جسد (در صورت مرگ در سفر) به کشور تا مبلغ حداقل 30,000 یورو را تقبل می کند.
آیا تضمینی برای دریافت ویزای شینگن وجود دارد؟
امروزه در بسیاری از وب سایت ها عناوینی چون دریافت ویزای تضمینی شینگن دیده می شود. باید صادقانه به شما بگوییم که هیچ تضمینی در ارتباط با دریافت ویزای شینگن وجود ندارد و افسر صدور ویزا می تواند درخواست شما برای ویزا را به دلایل زیر رد کند:
- کامل نبودن مدارک ویزای شینگن
- قانع نشدن از بازگشت شما به کشور
- ارائه مدارک جعلی به بخش امور ویزای سفارت
دقت داشته باشید که ارائه مدارک جعلی به سفارت برای دریافت ویزا، یکی از اشتباهات جبران ناپذیر است و نام شما را برای همیشه وارد فهرست سیاه سفارتخانه ها می کند؛ بنابراین توصیه می شود تا قبل از هرگونه اقدام برای درخواست ویزای شینگن، با متخصصین این امر مشورت کنید.
اگر درخواست شما برای ویزای شینگن به دو دلیل اول رد شد، تا مدت 6 ماه قادر به ثبت درخواست جدید برای دریافت ویزای شینگن از هیچ سفارتخانه ای نخواهید بود. توجه داشته باشید وقتی که درخواست شما در بار اول رد می شود، افسران امور ویزا در دفعات بعدی پرونده شما را با دقت و وسواس بیشتری پیگیری می کنند.
منبع: گردشبان